Påskefrokost og øl – hvad skal jeg have?

Påskefrokost er en fast bestanddel af påsken. Og påskebryg er en god og traditionsrig dansk øl. Påskebryggens historie trækker tråde tilbage til 1634, i dansk kontekst dog til 1892.

Med så lang en historie og med langt over 100 forskellige påskebryg på markedet hvert år, kan det være noget af en jungle at vælge hvilke(n) øl der skal sættes til maden.

Lav en fest ud af påskefrokosten og sæt forskellige øl til de forskellige retter. Del på øllet – du behøver ikke drikke en hel øl af hver slags – hvis du skal skal kunne styre festlighederne.

Den nemme løsning er en påskebryg fra et af de store bryggerier, og så en Rød Aalbog eller en Brøndum til som snaps. Der skal bare næsten ingenting til, før du løfter oplevelsen markant, så bruge lige 5-10 minutter længere i ølafdelingen i dit lokale supermarked, og tag noget andet end du plejer.

Hent inspiration i listen herunder eller i temasektionen Påske.

Fisk

Den traditionelle marinerede sild og karrysilden kan godt trække en bock eller en doppelbock, som udspringer af den original salvator der er blevet til påskebryg.

Lettere fisk, fx rejer, laks og hvid fisk er mere sart i smagen og så kan en pilsner eller blonde ale bedre supplere maden.

Æg og rejer

Særligt hvis du bruger mayonnaise kan du prøve at sætte en wienerøl til maden. Den er mild nok til ikke at spolere den fine smag fra de lyse madvarer.

Kødpålæg

Efter forretterne kommer de lidt tungere kødretter. Det kan fx være leverpostej, pålæg og eventuelt flæskesteg.

Disse retter er relativt salte og kan godt tåle mørkere øl som brown ale eller mørk lager. Er kødet røget kan en porter eller sågar en stout være et bud.

Lam

Lam kan dele vandene. Der er stadig dem, der holder på, at det smager af uld. Er du lidt i tvivl om du er til lam, så prøv det enten grillet eller røget. Og find en belgisk øl du kan sætte til.

Ost

Ost er mange ting. Gå efter, at milde ost skal have milde øl og stærkere oste kan trække vildere øl.

Danbo, brie der ikke har lagret for meget, emmentaler og hårde gule oste har det godt med guldøl, hvedeøl og belgiske øl.

Skimmeloste, der har lagret og fået noget smag kan tåle modspillet fra en stout.

Smag og behag er forskellig og der er forskellige traditioner med påskefrokost. Prøv dig frem – det kan næsten ikke gå galt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.