Har påskebryg en særlig plads i historien? Ja – og historien er her.
Der har altid været brygget øl i Danmark. Dels som en praktisk foranstaltning – det kogte vand var mindre usundt end det ukogte – dels som, ja, øl.
Særligt op til højtiderne har man brygget øl der var lidt bedre og lidt stærkere end det daglige øl, der ofte var af meget ringe alkoholstyrke. Til påske var det dog anderledes. Her er historien om hvor påskebryggen kommer fra.
Hvor stammer påskebryg fra
Påskebryg stammer fra Tyskland. Det var Paulanermunkene i München der bryggede Bockbier til påske og fra 1634 serverede de det for kurfyrste Maximilian I. De skabte det, der blev til Salvator Bier (Doppelbock) og den blev brygget i marts lige før de skulle faste. Formålet med den kraftige næringsrige øl var at komme lettere over fasten, da øllet blev brygget som “flydende brød”.
Eftersom fasten varer fra Askeonsdag til Påskesøndag var grunden til påskebryggen nu lagt og i 1780 fik munkene lov til fast at udskænke deres bryg.
Selv om hvad der måske kan kaldes traditionel påskebryg – måske endda påskebryg classic – baserer sig på en bock, er det ikke noget der låser bryggerierne til, at deres påskebryg er af denne type. Der eksperimenteres meget og nogle finder på helt nye øl der kaldes påskebryg. Eksempelvis lavede det hedengangneIndslev Bryggeri kun hvedeøl, men det afholdte dem ikke fra også at have en påske-hvede øl. Fællestrækkene ved dem er nok mest, at det er stærke øl, der er klar til servering ved påsketid.
Påskebryg i Danmark
På trods af det tyske ophav er egentlig påskebryg – øl der kun kommer til påske – primært et dansk fænomen. Det bakkes op af p-dag – lanceret af Carlsberg i 1952 – der er den dag påskebryggen frigives til salg.
Påskebryg kom til Danmark, da De Forenede Bryggerier i 1892 sendte en påskeøl på markedet at typen salvator uden at den dog hed påskeøl. Det var først i 1900de kaldte deres salvatorøl for påskebryg. Thor Bryggeriet i Randers bryggede en sæsonøl, tænkt som en kraftig vinterøl, i 1899, som et slags modsvar på Heimdals Münchnerøl, der var kommet i januar 1898.
Senere – i 1904 – kom Carlsberg med en variant som fadøl, som var den første, der fra Carlsbergs side blev solgt som en decideret påskeøl og først i 1931 kom de med den på flaske.
Tuborg var hurtig til at følge efter Carlsberg og kom med deres variant i 1906. I 1913 kom så Tuborg Påskebryg, der fik sit velkendte kyllingemotiv i 1965, men det var først i 1994 at den fik kælenavnet ”Kylle kylle”. Tuborg Påskebryg må nok sidste at være den bedst kendte variant – og den der har været på markedet i længst tid, med mere en 100 år.
Albani Bryggeri var de første til at sende en påskeøl på markedet i flaske.
Der laves hvert år ca. 100 (eller flere) forskellige påskeøl i Danmark – det er verdens største udvalg. Omvendt er det nok heller ikke – næsten uanset hvor mange forskellige der er – svært at have verdens største udvalg indenfor noget, der primært er et rent dansk fænomen. Udvalget er dog imponerende alligevel.
Opdateret 27.1.2022 og 26.2.2022: Historiske fakta om, hvem der kom først med egentlig påskebryg i Danmark og hvem der kom på markedet med hvad, er opdateret efter et par interessante henvendelser fra Allan Leth Frandsen. Mange tak for hjælpen 😀