Sådan serverer du øl

oel-i-glasØl skal nydes, ikke bælles. Eller… det øl der skal nydes og ikke bare bælles, skal serveres i et glas. Ved rette temperatur. Hældt rigtigt i glasset. Sådan serverer du øl – lær her hvordan du gør.

Glasset

Det kan lyde banalt, men det glas øllet serveres i skal være af glas. Ikke af keramik, ikke at sten, ikke af plastik. Det skal være glas. Og det skal være rent. Et beskidt glas giver ringere skum og en hurtigere flad øl.

Plastikkrus er billigt. Det er bedst til fadøl langet over disken til en koncert eller fodboldkamp og her er vi mere ovre i bælle-segmentet.

Glasset skal være af glas, fordi klart glas giver mulighed for at se øllet, hvilket er en væsentlig del af oplevelsen. Den del får du ikke med, ved at drikke direkte fra flaske eller dåse. Og drukket direkte fra emballagen har duft heller ikke en chance for at komme ud.

Duft er en væsentlig del af oplevelsen. Med tungen kan vi smage fem smage: sødt, salt, surt, bittert og umami. Men vi (eller rettere: unge mennesker) kan dufte op mod 20.000 forskellige aromaer. Prøv at holde dig for næsen når du putter noget i munden (hold dig for næsen og put det så i munden). Koncentrer dig om at smage. Slip så for næsen og oplev hvad der sker (afsløring: nu kan du smage langt mere af det, du har i munden).

For at dosere duften kan du vælge forskellige typer af glas til dit øl, afhængigt af om du vil fremhæve eller dæmpe duftindtrykket.

Glassets form

Der er to typer glas: dem på stilk og dem uden.

Af glas på stilk er der igen to typer: dem, hvor glassets åbning bliver mindre (lukker sig mod randen, fx tulipanglas og cognacglas) og dem, hvor åbningen bliver større (åbner sig mod randen). Den første type – den der lukker sig mod randen – forstærker duftindtrykket, mens den anden type – der åbner sig mod randen – mindsker duftintrykket og holder dårligt på aromaen.

Glas der ikke er på stilk går ofte lige op og ned eller åbner en smule mod randen.

Hvilke øl til hvilke glas

Mange bryggerier laver sine egne glas og særligt de belgiske bryggerier kan gå helt amok med at lave særlige glas til hver enkelt øl. Så kompliceret behøves det ikke være, start fx sådan her:

Glas uden stilk:

  • lige brede hele vejen op, passer godt til en pilsner
  • høje, buede, åbner mod toppen, passer godt til en hvedeøl og tyndt lagerøl eller øl der ikke fortjener at blive duftet til. Men de er også ret gode til øl med en uhyre intens duft, hvor duften så ikke tager helt over

Glas på stilk:

  • tulipanformede er gode til belgisk ale
  • vinglas er bredt anvendelige

Ophældning

For at øllet skal komme i glasset skal det hældes derover. Og det kan gøres på to måder: slaskes i eller hældes med manér.

Hvis du bare plasker øllet i glaset får du en masse skum ud af det, hvilket mest bare giver en flad øl.

Hæld derfor i en tynd stråle langs glassets sider og plas så en smule til sidst, så der kommer en pæn skumkrone på. Og fyld så gerne kun halvt op, da der derved bliver plads til næsen, der kan komme ned i glasset og dufte øllet for den fulde nydelse.

Temperatur

Generelt er det sådan, at jo koldere øl, desto mindre kulsyre frigives. Det giver mindre aroma og gør det sværere at skelne smagsaromaer. Men en øl skal heller ikke være decideret varm.

Som tommelfingerregel siger man, at temperaturen skal være alkoholstyrke + 3. Så en guldøl på 5% skal serveres 8 grader varm.

Eksempler:

6-9 grader

  • lagerøl i luksusklassen
  • pilsner
  • hvedeøl

7-11 grader

  • ale
  • guldøl

12-14 grader

  • barley wine
  • old ale
  • triple bock
  • porter
  • trappist

Sådan serverer du øl

Nu ved du hvordan du skal servere en øl. Næste gang du serverer øl, så husk: den skal serveres i glas, der skal hældes halvt op og den skal være noget over køleskabskold, men ikke helt oppe på stuetemperatur. Så skal det nok gå alt sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.