Pale Ale – øltypen og historien

Pale Ale – Øltypen

En Pale Ale er oprindeligt en engelsk øltype, der kom på markedet i England i starten af 1800-tallet. Der skulle dog gå næsten et halvt århundrede, før den for alvor blev populær. Historierne vil vide, at det simpelthen hang sammen med, at de engelske pubber skiftede fra tinkrus til glas, hvor Pale Ale bare så mere lækker ud.

Navnet betyder egentlig “lys (Pale) overgæret (ale) øl”. Det med det lyse kommer af, at Pale Ale er lysere i farven end de andre samtidige ales: Porter og den mørkebrune Mild Ale. I dag kan farven dog variere fra det lyse – som i en almindelig pilsner – til mere kobber- og ravfarvet.

For at få det øl, der skulle udskibes til de engelske tropper i Indien til at holde sig bedre, fandt man på at give den mere gas med humlen og øge alkoholstyrken. Og på den måde opstod India Pale Ale (IPA).

Historie

I 60’erne og 70’erne var det populært for amerikanerne at rejse til Europa. Her stiftede de bekendtskab med Ales. Nogle faldt så meget for smagen, at de selv ville eksperimentere med øltypen, da de kom hjem. Så op gennem 70’erne fik øltypen en plads på det amerikanske ølmarked. Råvarerene var dog amerikanske varianter af de engelske ingredienser, og da alt – også dengang – var større på alle leder i USA, så gav de den også mere gas med humle og malt. Det blev til de selvstændige stilarter American Pale Ale og amerikansk IPA. Ud over mere smag, var der også mere alkohol i de amerikanske Pale Ales, end deres engelske forlæg. Aromaerne gik i retning af fyrretræ, citrus og lime.

Udviklingen gik ikke i stå her. Senere er der nogen, der har givet den et ekstra tryk på alle parametre, og ud af det har vi fået Double IPA/Imperial IPA, der godt kan holde 8-12% alkohol.

Den almindelige ale er fortsat meget populær i England, mens India Pale Ale (IPA) er mere populær i resten af verden.

I forhold til den belgiske ale – en blonde – er den engelske ale meget mere humlet i smagen. Bitterheden varierer dog en hel del, fra en let, frisk og perlende smag, til en meget fremtrædende bitterhed. Herudover kan smagen virke tør.

En Pale Ale laves på flere forskellige malttyper, ofte bestående af en let ristet basismalt og noget hårdere ristet karamelmalt.

Alkoholstyrken er endnu et punkt, hvor denne øl findes i mange afskygninger, helt nede fra 2,5% til over 10% (12% for double IPA/Imperial IPA).

Mad

Når du skal servere en Pale Ale, så server den køligt, gerne 4-8 grader.

Det er en fremragende øl at sætte til mad, da den går til mange forskellige slags mad. Både en god frokost med brød og pålæg, de lysere typer gød (gris, kylling), fisk (laks og ørred), grillet mad, vegetariske retter, ost og andre gode ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.