Solkongen fra Aarhus Bryghus

Billede af Solkongen-øl

Solkongen – i skikkelse af den franske konge Ludvig d. 14. – er en historie om storhed og fald. Om en underkendt dreng der arver tronen, halter lidt i forhold til magten men får dog med tiden greb om det. Og SÅ kan det nok være der bliver fest. Versailles bliver et aristokratisk omdrejningspunkt i datidens Frankrig og alt ren leflen for kongen. Med tiden gik det galt. Krige og uvenskaber med nabolandene drænede Ludvig og landet der begge endte på randen af fallit, udstødt og forhadt af sine landsmænd.

Den Store Danske har en fin artikel om Solkongen Ludvig d. 14.

I REMA 1000/Aarhus Bryghus samarbejdet om lokale øl er Solkongen endnu et bud på en Solbjerg-øl hvor overskuddet går til medfinansiering af nye idrætsfaciliteter i Solbjerg. Så det er faktisk med at få drukket noget øl, så vi kan få noget mere sport.

Øllet

Navn: Solkongen
Bryggeri: Aarhus Bryghus
Land: Danmark
Alkohol: 6%
Type: Gylden specialøl
Tema: Lokale specialiteter

Skum

Solkongens skum er fyldigt, beigefarvet – til den hvide side – og har en halvfin struktur langs glassets sider og en meget fin struktur på toppen.

Skummet holder godt (ca. et par minutter) og ligger som en pæn krone ovenpå øllet. Det er lidt trægt i glassets kanter, men trækker på ingen måde gardiner eller efterlader spor.

Udseende

En tone mørkere end nyhøstet hvede. Den er altså ikke lys som en pilsner og der er classic øl, der er mørkere end Solkongen.

Den er uklar uden at være grumset. Den er bare ikke klar, så den er faktisk rigtig fin at se på. Der er en meget beskeden mængde kulsyrebobler at se.

Duft

Solkongen dufter af frisk humle. Der er brugt engelsk aromahumle og det giver sig godt til udtryk i duften, med let blomsteragtige toner. Og ellers af ukompliceret fyldig øl.

Den bare dufter af øl. Slet og ret.

Smag

Smagen er dejlig frisk med godt med humle og en god maltsmag i bunden. Det er lidt som om det er en gedigen guldøl, der har fået righoldige doser af alt det gode og som bare venter på at fylde mund og svælg med velsmagende ølsmag.

Bitterheden er tydeligt tilstede uden at være dominerende, syren står klokkeklart og så er der en god afrundet sødme der på fornem vis runder smagen af.

Heldigvis, så holder smagen sig i munden ganske længe, så du er ikke nødt til at smålabbe af den hele tiden for lige at genopfriske smagen.

Vurdering af Solkongen

Prøv den. Solkongen er en rigtig god øl som indgyder til at du tager det roligt og bare nyder tilværelsen som sådan. Ikke så mange dikkedarer og så alligevel fuld af smag og ren nydelse.

Det er lidt af en genistreg Aarhus Bryghus her har begået.

Samlet bedømmelse 1-5: 5

  • Samlet bedømmelse
5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.