Tømmermænd er ondt i hovedet efter at du har drukket for meget. Det er den korte forklaring.
Men hvad er det, sådan lidt mere præcist, kan jeg forebygge det og kan jeg gøre noget, når først skaden er sket?
Hvis du drikker mere alkohol end du kan tåle risikerer du at få tømmermænd. Ca. 6 til 20 timer efter at du er holdt op med at drikke begynder det at buldre løs.
Nu er det ikke alkohol alene der sikrer dig dine tømmermænd. Det er en kombination af flere ting, fx røg og for lidt søvn. Alkohol er vanddrivende, og det betyder at nyrerne sættes igang med at udskrille væske i større mængder end du drikker. Samme effekt kendes fra fx kaffe. Hermed er forudsætningen for endnu en faktor lagt: væskeunderskud. Den sidste medvirkende faktor der skal nævnes her er lavt blodsukker.
Forebyggelse af tømmermænd
Hvis du forbereder dig inden du skal til fest – eller hvilken anledning du eller finder – kan du afhjælpe problemet. Der er ingen garanti for at du ikke får tømmermænd, men du nedsætter risikoen ved en god forberedelse.
Det eneste der kan gives garanti for, at hvis du ikke drikker alkohol slipper du for tømmermændende. Men det er jo ikke det, der er situationen her.
Du kan gøre som de kongelige, når de er holder fine middagsselsksaber. Spis et par bananaer. Bananerne gør det, at de i praksis sætter “systemet i stå”. Til middagsselskaberne er formålet at undgå at skulle på toilettet. Når du ikke skal af med noget, kommer du heller ikke ud for at komme i underskud af væske. Og så er der nogle stoffer i banan, som simpelthen gør at du i praksis kan drikke igennem uden at blive hysterisk fuld. Og bivirkningerne dagen efter begrænses også markant.
Der er også dem der mener at det hjælper at drikke mælk (og sågar fløde) inden man begynder på alkoholen.
Budskabet er: sørg for at væskedepoterne er fyldt godt op inden festlighederne. Og det skal ikke være alkohol der skal fyldes op med.
Mens du drikker
Tidligere nævnte jeg, at røg er en af de ting der kan hjælpe dårligdommen på vej. Undgå derfor røg, så vidt det er muligt. Ryger du selv, så pas på med ikke at ryge for meget.
Og så kommer den igen: drik en masse vand. Som tommelfingerregel skal du drikke et glas vand (eller sodavand) for hver genstand du drikker. Er der vin til maden, så husk at fylde vandglasset. Og husk også at tømme vandglasset ind i mellem.
Farven på det du drikker har også noget at sige. Det lyse (hvidvin, gin, vodka, pilsner) er mindre farligt end det mørke (rødvin, cognac, porter). Og lige et vintip mere: undgå billig og dårlig vin, og vin med meget garvesyre og svovl (sulfitter).
Er det muligt – og kan du fastholde lysten – så hold dig så vidt muligt til det samme hele aftenen. Skal du endelig have det hele med, så gå altid fra en svagere drik til en stærkere, aldrig omvend (gå fx fra øl til vin og fra vin til spiritus).
Når du bliver sulten (også selv om det bare er for sjov) så giv kroppen noget salt, fx chips. Det er usundt og det feder, men først i morgen. I øvrigt er du til fest, ikke til møde med diætisten. Spis også gerne frugt eller brød.
Dagen derpå
Drik masser af vand. Prøv også med mælk, men kaffe og juice er på minuslisten. Bare ærgeligt, hvis du ikke kan vågne uden et skud kaffe, men det hjælper ikke mod tømmermænd.
Undgå fed mad. Der røg grillkylling og pommes frites. En pizza kan måske gå an, men prøv også med frugt (især banan), suppe og youghurt.
Og tag den så med ro. Sov længe, sov til middag og gå så tidligt i seng.
Hvor hurtigt forbrændes alkohol?
Drik kaffe, vand, løb en tur, gå i sauna. Det er alt sammen “gode” råd uden den fjerneste virkning, når det gælder om at få forbrændt alkohol. Faktisk kan du ikke gøre noget som helst for at speede forbrændingen op.
En genstand forbrændes på en time. Det har i mange år været god lærdom. Men så ligetil er det ikke. Det tager snarere halvanden til to timer, før leveren har brændt en genstand af.
Læg hertil, at hvis du gennem noget tid – bare en uge – drikker dagligt, når du ikke at forbrænde helt “i bund”, men opbygger stille og roligt en solid “grundbrandert”.