Skagen Bundgarn Porter

Skagen BundgarnBlandt de første fire bryg som Skagen Bryghus lavede var Sortbøder. Det er den, der nu hedder Bundgarn.

Skagen Bryghus gør meget ud af at være tro mod Skagen. Det kommer til udtryk i tilgangen til deres øl, der har en god historie relateret til lokalområdet, og som til en vis grad retfærdiggør at det lige er DEN drejning en given øl får.

Således også med Skagen Bundgarn, der er en tjæretyk og -sort porter. Her er historien bag en henvisning til fiskernes vedligehold af deres bundgarn, hvor de en gang om året blev hevet på land og passet og plejet.

Bundgarnene blev smurt ind i tjære, så hele havnen lugtede umiskendeligt af, at “nu er det den tid på året…”. Billedet er ført videre til porteren, der er “… en kulsort engelsk porter, der med sin brændte og røgede smag og et strejf af sødmefyldt engelsk lakrids er perfekt som afslutningen på en gedigen mandfolkemiddag”. Der er vist ikke så meget at være i tvivl om her.

Øllet

Navn: Skagen Bundgarn
Alkohol: 6,50%

Skum

Der skal arbejdes lidt for at frembringe skum, men det kommer, så hæld op i et stort glas.

Skummet er brunt, ingen hvide nuancer her, og det har en næsten fin struktur (dvs. stadiet mellem fin og halvgrov). Skummet holder ikke imponerende længe, selv om det dog heller ikke forsvinder som dug for solen.

Udseende

Beskrivelsen af Skagen Bundgarn som kulsort passer fint. Selv om øllet i et glas holdes op mod en 40W halogenpære på fuld knald trænger der ikke det ringeste lys igennem. Ve den, der tager bad i Bundgarn Porter, man kan INTET se. Overhovedet.

Eftersom det er umuligt at se noget i øllet, er det altså heller ikke til at se hvor meget kulsyrebobleri der er. Bare ærgeligt.

Duft

Kraftig og mørk og noget lakridset. Ligesom en porter skal dufte. Rund og røget og med en tilstedeværende sødme.

Smag

Jeg havde forventet mere smag og den tunge klasse, altså en mere fyldig smag. Den smag der er fylder nu fint nok og er tilpas røget til, at jeg stadig synes om det, så det er – for mig – en god balance, der er ramt (jeg er ikke til det ekstremt røgede).

Det runde og søde fylder mere end bitterheden, der dog også er til stede. Og så er der den engelske lakrids, der faktisk hænger i munden som den tjære bundgarnene smøres ind i.

Bedømmelse af Skagen Bundgarn

Her er en porter med noget guf i. Begyndere skal starte et andet sted, meeeen man behøver ikke være garvet fisker med sydvest og pibe som fast tilbehør til det daglige grej og gear for at kunne lide Skagen Bundgarn Porter.

Pas alligevel på med at sætte for meget “herrefrokost” sammen med denne porter. Det er naturligvis et spørgsmål om smag, men jeg tror ganske enkelt at det er for tung kost til fedtforskrækkede, moderne ganer og maver.

Som nydeøl er Skagen Bundgarn Porter fremragende. Prøv den en dag, hvor du har været ude og gå tur i et vejr, der bare KALDER på hygge foran brændeovnen bagefter. Her er der plads til en Bundgarn.

Eftersom jeg synes der godt kan være mere fylde i, kan jeg ikke give topkarakter, men havde der været det, så ville det være en porter for rigtige mandfolk.

  • Samlet bedømmelse
4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.