Besøg på Skagen Bryghus

Skagen BryghusI sommeren 2010 var jeg på ferie i Skagen og det lå lige for at tage en tur omkring Skagen Bryghus til en rundvisning. Skagen Bryghus gør det, at de tager penge for rundvisningen (sommeren 2010 koster det 110 kr. pr. person), rundvisningen tager ca. en halv time og så er der smagsprøver bagefter: 5 forskellige øl, hvor man får 10 cl. af hver slags. Alt sammen er meldt ud på forhånd, så forventningerne til hvad man kan hælde i sig bagefter er afstemt på forhånd.

Historie

Skagen Bryghus er grundlagt af René Sørensen i 2005 og første bryg kom på gaden i 2006. Direktøren – grundlæggeren – startede egentlig med at have noget hjemmebryg lørende i en grukedel i kælderen derhjemme. Den gode øl, der kom ud af de hjemlige sysler kom nogle lokale Lions Club medlemmers smagsløg til gode, og så kan det ellers nok være de fik sat gang i noget opbakning: René skulle drive et bryghus. Herefter gik jagten ind på et egnet sted at være. Man fandt det gamle elværk egnet og gik i gang med at restaurere bygningen. Huset blev bygget i 1918 og i 1982 lukkede det som elværk.

Det første øl

Skagen Bryghus vil gerne lave øl der er helt klart. De filtrerer ikke øllet efter gæring, så “rensningen” af det oppumpede vand sker inden det bruges til at brygge med. Det siges, at rensningsanlægget ikke var klart, da resten af bryggeriet var klart, og da René Sørensen holdt på at øllet skulle være klart, måtte man suse i den lokale Netto efter 2.600 liter kildevand på flaske til første bryg. De første fire bryg der blev lavet var Drachmann, Sortbødel (nu: Bundgarn), Gl. Skagen og Skawskum. Disse fire øl bliver der hele tiden lavet nyt af – de er en fast del af sortimentet. Alt det andet er lejlighedsøl, sæsonbryg, særbryg og eksperimenter. Der er 6 tanke, hvor kapaciteten i de fire af dem svarer til to bryg (4.400 liter), mens de to sidste indeholder et enkelt bryg hver (2.200 liter). Den årlige produktion er ca. 200.000 liter. Jeg synes ikke det lyder af meget, i betragtning af, hvor mange steder man rent faktisk kan få bryggeriets øl. Udover direktøren er der fire fastansatte på bryggeriet, der tilsammen betjener bryggeri og spisested. Hertil er knyttet nogle frivillige til tapperiet og en række sommeransatte.

Godt øl og en god forretning

Skagen Bryghus laver gode øl. Og så fortæller de gode historier. Jeg synes dog også det skinner tydeligt igennem at det er forretning baseret på godt håndværk, mere end det er idealisme og filantropi. Og det er sundt for bryggeriet og for branchen, især, når man har et godt produkt. Jeg vil helt klart anbefale dig at smage øl fra Skagen. Og får du muligheden, så smut ind og se bryggeriet. Det er ikke ret stort, til gengæld er det hyggeligt og stemningen er rigtig god. Mange tak til Mette, der viste rundt. Hun er helt reel og meget nede på jorden (og så fortæller hun på en meget charmerende måde).

Se mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.