Urtyp Hell fra Holzkirchner Oberbräu

Urtyp Hell fra Holzkircher Oberbräu

Urtyp Hell er en særlig betegnelse der bruges i Bayern. Hell øl i Bayern er det andre kalder Dortmunder. Det vil sige… det er ikke helt det samme, men varianter og samme tema. Søger man på øltypen på ratebeer.com (http://www.ratebeer.com/beerstyles/dortmunder-helles/60/) ser man, at danske og hollandske varianter typisk er stærkere end den tyske tradition med 5-5,6% alkohol styrke.

Øllet

Navn: Urtyp Hell
Bryggeri: Holzkirchner Oberbräu
Land: Tyskland
Alk.: 5,0%
Type: Dortmunder
Tema: Tyskland, lokale specialiteter, Bayern

Skum

Løst opplasket er der skum nok, men det fortager sig nu hurtigt nok. Skummet er kridhvidt og har en halv- til helgrov struktur.
Skummet er lidt trægt og let flødeskumsagtigt i det, men hænger ikke synderligt i glasset og trækker ikke gardiner.

Udseende af Urtyp Hell

Uha det er lyst øl at se på. Morgentis er væsentligt mørkere. Forestil dig en pilsner blandet op med vand i forholdet 1:1. Så er farven der.

Duft

Mest humle. Som en pilsner der er noget ved. Så enkelt kan det faktisk beskrives.

Smag

Denne øl er meget let drikkelig, hvilket er typisk for en dortmunder/hell. Den er relativt maltet i smagen, den humlede duft til trods, men dog med en god bitterhed og en rigtig god syre, så til mad vil den være rigtig god. Tænder og kinder føles godt rensede (ikke rent hygiejnisk, men smagsmæssigt, forstås) efter en tår af Urtyp Hell.

Vurdering af Urtyp Hell

Urtyp Hell er en god øl. Ingen tvivl om det. Hverken skum eller udseende i øvrigt fortæller historien om en smagfuld, let drikkelig – men halvstærk – øl, der gør sig godt til mad, en sommerdag, som nydeøl, ja snart sagt til mange gode stunder. Det er synd at bruge den som bællebajer – det er den alligevel for god til.

Kommer du forbi Bayern, så se om du ikke kan finde denne øl i det lokale supermarked. Det kan godt betale sig.

  • Samlet bedømmelse
4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.