Ein Stein fra Thisted

Billede af Thisted Bryghus' Ein Stein

Ein Stein fra Thisted giver anledning til det oplagte spørgsmål: Kan en øl være klog?

Thisted joker lidt med deres sten-øl, som de har kaldt Ein Stein. Faktisk er denne øl også en anden øl, nemlig Thy Eksklusive. Altså en art alias-øl. Det gør den nu ikke ringere, det gør blot forvirringen større.

Det specielle ved stenøllen er, at der i urten er placeret uhyre varme lavasten. Det får så sukkeret til at karamelisere omkring stenene. Stenene kommer med ned i lagertankene, hvor karamellen stille og roligt frigives og præger øllet.

Udover denne lavaøl laver Thy også en julestenøl og en påskestenøl.

Om Ein Stein

Navn: Ein Stein
Bryggeri: Thisted Bryghus
Alkohol: 7,80%
Type: Stenøl / Speciel øl
Land: Danmark

Skum

Rigt skummende. Skummet har en halvgrov struktur og er pænt beigefarvet. Det holder godt og ser lækkert cremet ud.

Udseende

Klar rødbrun farve med rigeligt med kulsyrebobler.

Duft

Meget maltet, til den brændte side, hvilket kommer fra lava-tricket. Lidt chokolade, let krydret af den varme runde slags. Rund og sødlig duft.

Smag

Det kan lyde som noget sludder, men der er en “rund bitterhed” i smagen. Der er meget bitterhed, men det er på en uskarp måde. Meget maltet smag, hvor det mere er bitterhed end smagen, der sidder tilbage. Alkoholen prikker lystigt i ganen og på tungen.

Bedømmelse af Ein Stein

Ein Stein må være god til varm mad. Den ødsle bitterhed kan holde endog rigtig meget fred mad i skak. Måske er det også derfor princippet bag denne øl går igen i både en påske- og en julevariant. Om øl med lavasten er mere en gimmick snarere end noget reel værditilførelse er svært at sige. Men historien er god.

Smagen er der dog ikke noget at tage fejl af, så vi lander på karakteren 4 ud af 5.

  • Samlet bedømmelse

Comments are closed.