Ølsmagning

Er ølsmagning en kunst? Nej!

Basalt set går det blot ud på at nyde øl og have en mening om det.

Hvad er ølsmagning?

Ølsmagning kan sammenlignes med vinsmagning. En øl skal smages på og det skal vurderes hvor god den er. Ligesom med vin.

Er det svært? Tjaa… Alt kan kompliceres unødigt, men det er ikke nødvendigt at gøre det. Og husk: smag og behag er forskelligt (heldigvis). Derfor er der ingen andre end dig selv til at afgøre om du synes en øl smager godt.

Hvordan gør jeg så?

Først skal du sørge for de rette omgivelser. Du skal nyde, derfor skal du slappe af.

Rigtige kendere finder det rette glas, der passer til den bestemte type øl man skal smage, men igen – du behøver ikke komplicere det unødigt. Du skal nyde!

Hæld øl i glasset. Hæld “langs kanten”, indtil glasset er ca. halvt fyldt. Herefter hælder du ned i midten af glasset, så der danner sig et pænt skum.

Dan dig et indtryk

Se på farven, på skummet, duft og smag så.

Duft igen, se på varen og smag så igen.

Nemt, ikk’?

Hvad smager det så af?

Nogle mener de kan spore toner af chokoloade og noter af lakrids. Kan du også det, så er det fint, men kan du ikke er det ligeså fint. Det er DIG der smager.

Til gengæld kan du let bedømme om der er meget humle i øllet (blomsteragtig duft og smag, meget bitter – dvs. smagen ligger “bagerst på tungen”). Og om der er meget malt i (sødlig, karamelagtig smag).

Når du bliver sej ølsmager kan du sikkert sige om det er Münchener malt og hvilken slags humle der er brugt. Men tro ikke det kommer med det samme.

Nyd det gode øl

Det er nogle simple teknikker jeg har beskrevet her. Og det er et sted at starte. Det vigtige er jo hele tiden: øl er godt, du kan lige så godt nyde det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.