Påskebryggens historie

Der har altid været brygget øl i Danmark. Dels som en praktisk foranstaltning – det kogte vand var mindre usundt end det ukogte – dels som, ja, øl.

Særligt op til højtiderne har man brygget øl der var lidt bedre og lidt stærkere end det daglige øl, der ofte var af meget ringe alkoholstyrke. Til påske var det dog anderledes. Her er historien om hvor påskebryggen kommer fra.

Hvor stammer påskebryg fra

Påskebryg stammer fra Tyskland. Det var Paulanermunkene i München der bryggede Bockbier til påske og fra 1634 serverede de det for kurfyrste Maximilian I. De skabte det, der blev til Salvator Bier (Doppelbock) og den blev brygget i marts lige før de skulle faste. Formålet med den kraftige næringsrige øl var at komme lettere over fasten, da øllet blev brygget som “flydende brød”.

Eftersom fasten varer fra Askeonsdag til Påskesøndag var grunden til påskebryggen nu lagt og i 1780 fik munkene lov til fast at udskænke deres bryg.

Selv om hvad der måske kan kaldes traditionel påskebryg – måske endda påskebryg classic – baserer sig på en bock, er det ikke noget der låser bryggerierne til, at deres påskebryg er af denne type. Der eksperimenteres meget og nogle finder på helt nye øl der kaldes påskebryg. Eksempelvis lavede det hedengangneIndslev Bryggeri kun hvedeøl, men det afholdte dem ikke fra også at have en påske-hvede øl. Fællestrækkene ved dem er nok mest, at det er stærke øl, der er klar til servering ved påsketid.

Påskebryg i Danmark

På trods af det tyske ophav er egentlig påskebryg – øl der kun kommer til påske – primært et dansk fænomen. Det bakkes op af p-dag – lanceret af Carlsberg i 1952 – der er den dag påskebryggen frigives til salg.

Påskebryg kom til Danmark, da Thor Bryggeriet i Randers bryggede den første rent danskepåskeøl i1890. Senere kom Carlsberg med en variant som fadøl i 1905 og først i 1931 kom de med den på flaske.

Tuborg var hurtig til at følge efter Carlsberg og kom med deres variant i 1906. I 1913 kom så Tuborg Påskebryg, der fik sit velkendte kyllingemotiv i 1965, men det var først i 1994 at den fik kælenavnet ”Kylle kylle”. Tuborg Påskebryg må nok sidste at være den bedst kendte variant – og den der har været på markedet i længst tid, med mere en 100 år.

Albani Bryggeri var de første til at sende en påskeøl på markedet i flaske.

Der laves hvert år ca. 100 (eller flere) forskellige påskeøl i Danmark – det er verdens største udvalg. Omvendt er det nok heller ikke – næsten uanset hvor mange forskellige der er – svært at have verdens største udvalg indenfor noget, der primært er et rent dansk fænomen. Udvalget er dog imponerende alligevel.

2 Comments

 1. Allan Leth Frandsen

  Thor Bryggeriet bryggede IKKE den første danske påskebryg i 1890. Thor bryggede ganske vist en salvatorøl, men det var først i 1899 – til pinse!!

  Den første danske øl, der blev solgt som påskebryg kom i 1894 og var en salvatorøl fra De forende Bryggerier. Den første danske øl, der bar navnet påskebryg var fra Carlsberg i 1904. Se i øvrigt Ølenstusiasten 108 s. 52-55 om påskeøllens danske historie.
  Venlig hilsen
  Allan Leth Frandsen

  • Fantastisk input – mange tak.

   Jeg gør det, at jeg ved lejlighed retter artiklen til med dine opdaterede oplysninger, og då krediterer jeg dig for opdateringen. Vil det være ok?

   Mvh
   Kim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.