Mikkeller Beer Geek Breakfast

Morgenmaden er dagens vigtigste måltid, siger mange, og hvis man er ølnørd findes der ingen bedre måde at starte dagen på end med en kraftig, kompleks morgenstout. Sådan skriver Mikkeller selv om deres Beer Geek Breakfast (ølnørdens morgenmad). Vi har at gøre med noget så specielt som en oatmeal stout (en havre-stout) brygget af kometerne på den danske mikrobryg-scene: Mikkeller. Fundet i Løvbjerg i Odense.

Navn: Beer Geek Breakfast Alkohol: 7,50% Skum Sjældent har jeg set SÅ mørkt skum – hvis overhovedet før. Der er ikke meget af det medmindre man plasker sit øl ned i glasset. Det holder kort hvis du har hældt “pænt og behersket”, men pladret i et glas holder det fint. Skummet er mørkebrunt – altså: brunt for alvor. Det er sjældent at se. Udseende Kulsort. Sortere end kaffe. Det er helt vildt – faktisk chokerende, grænsende til det uhyggelige. Duft Indledningsvist lugter denne øl meget mærkeligt. Karamel, chokolade, kaffe, metal. En både tonstung og frisk duft. På en gang. Smag Rigtig sort. Lakrids, en fjern tobakståge. Kaffen mere fornemmes end smages. Som den overhørte korsanger, der tager sig af 2. stemmen: ikke noget man lægger synderligt mærke til, men musikstykket er ikke det samme uden. Meget bitter eftersmag. Vil formentlig gå godt til en tung chokoladekage. Bedømmelse Det er ikke en begynderøl. Den nyslåede ølsmager vil få en forskrækkelse for øl som sådan, og bevare sin naive ungdommelige trang til Grøn Tuborg som værende Guds gave til folket. Det skal måske lige indskydes, at selv om der lægges op til at denne øl udgør morgenmaden for en ølnørd (den er solid nok til det) blev den først smagt over middag. De første mundfulde er specielle. Men efterhånden som jeg får arbejdet mig ned gennem “sværten” åbner der sig nye nuancer og udfordringer. Det er ikke uden grund når bryggerne skriver, at denne øl giver nye oplevelser, slurk for slurk. En meget spændende øl, der fortjener opmærksomhed. Men husk: har du præferencer for stout og porter hjælper det gevaldigt, inden du giver dig i kast med denne oplevelse.

1843

Comments are closed